Hurtiggravet fisk på èn time.

Sushi har blitt en trend som har bitt seg fast i Norge. Sushi er rå fisk pakket i ris, i ulike varienter. Sånn helt folkelig forklart. Sashimi er rå fisk, uten ris. Sånn helt folkelig forklart. Men rå fisk har vi spist lenge her i landet. Strenge vintre på innlandet tvang oss som folk til å konservere mat, også fisk, på kreative måter. Hovedstikkord er salt og sukker i ulike varianter. Vi har speket fisk og kjøtt, tørket fisk og kjøtt, vi har gravet fisk og kjøtt. Når jeg hører om gravlaks eller for den saks skyld rakfisk ser jeg for meg utrolig kompliserte prosesser som tar måneder på fulltid for å få til et par spiselige filèter. Her skal du få vite hvordan du får til en blanding av sashimi og gravlaks på en drøy time. Multikulturaisme på tallerkenen.

Hurtiggravet salmalaks

Dette er så enkelt at det er flaut. Det krever en god, skarp kniv og dill av god kvalitet. Det siste burde være unødvendig å nevne. Men denne uka skulle jeg kjøpe en krukke med dill fra Bama inne på Centra her i Oslo. Jeg lukta og lukta på dem alle, men de lukta pinadø ingen verdens ting. De lukta kanskje litt gress. Mens dill på sitt beste lukter en blanding av sjø og gress. Det er det som gjør denn urten så genial til fisk. Så mitt råd til dere alle: Lukt på urtene før dere bare plukker dem nedi handlekurven. Er du ordentlig frekk kniper du av et blad og smaker også. Men da de fikk nye varer, fant jeg en krukke som hadde både lukt og smak i orden. Sånn, nå kan vi lage hurtiggravet fisk. Jeg skulle ha mat til fire personer, og dette var en forrett. Derfor kjøpte jeg en kveiteskive på 150 gram, som jeg fileterte til kveitefilèt, samt rundt 200 gram salmalaks. Nå er det fram meg kniven, og den må være skikkelig skarp. Har du ingen skarp kniv, så ønske deg en til jul. Å jobbe på kjøkkenet uten, er som å montere IKEA-møbler uten Umbraconøkkel.

En god kniv er alfa og omega

Nå skal du bruke kniven, den skal altså ikke spises. Med kniven skal du skjære så tynne skiver du klarer. Det er forsåvidt ingen fare om de blir litt tjukkere,  men de er bedre å tygge om de er tynne. Pass her for all del på hygiénen. Vask fjøla og kniven med klorvann, og bruk enten latex-hansker eller antibakterielt skum på henda. Først lager du en blanding av 1 ss. salt og 1 ss. sukker. Så tar du og strør 0,5 tskj utover en stor tallerken sammen med godt med frisk dill.  Legg de tynne fiskeskivene oppå denne blandingen. Nå strør du ca 0,5 tskj av salt/sukker blandinger oppå skivene. Hvis du vil ha en eksra spiss på det hele kan du dryppe noen dråper akevitt over fisken også. Pluss mengder av frisk dill. Bruk altså tilsammen 1 tskj. blanding pr stor tallerken. Snaue to tskj. var nok til 100 gram kveite og 200 gram laks hos oss.

Hurtiggravet kveite

Tynne skiver av kveite strøs med sukker, salt og dill for hurtiggraving

Så setter du tallerkenene i kjøleskap i 60-90 minutter. Ingen skandale om de blir stående lenger. Da blir bare den gravede smaken litt mer framtredende. Det geniale med denne retten, kontra tradisjonell gravet fisk, er at den smaker ltt mer naturelt. Og er derfor en fin blanding av sashimi og tradisjonell gravlaks, eller annen fisk.

Salmalaksen strøs med sukker, salt og dill

Deretter plukker du skivene, en etter en, med klype eller gaffel og legger pent opp på en tallerken. Innimellom fiskeskivene drypper du hjemmelaget sennepssaus. Den lager du slik. Rør eggeplomme sammen med hvitvtinsedikk, sennepp, honning og sukker. Tilsett deretter olje dråpevis, og pisk inn i egge-sennepsblaningen. Fortsett til du har en konsistens du liker. Tilsett deretter finhakket dill, etter smak. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift Hurtigravet fisk:

100 gram kveitefilèt, 200 gram laksefilèt, 1 tskj. salt / 1 tskj.sukker, noen dråper akevitt

En krukke frisk dill

Oppskrift Sennepssaus:

1 eggeplomme, 1 tskj. hvitvinsedikk, 1 ss.dijon-sennepp, 1 ss. sukker, salt pepper og finhakket dill


Reklame

Om matmannen

Jeg heter Anders M. Tangen, er foredragsholder, gestaltterapeut. Min store lidenskap ved siden av jobben er å lage mat, og nyte mat. Er opptatt av at matglede også er nøkkelen til et sunnere og bedre kosthold. Jeg er opprinnelig fra Hunndalen, utenfor Gjøvik, men har bodd i Oslo det meste av mitt liv. I stedet for hytte, båt, stort hus eller flotte biler prioriterer jeg bordets gleder, enten ved å kjøpe råvarer til hjemmet, eller det er å spise på ulike restauranter. Vis alle innlegg av matmannen

2 responses to “Hurtiggravet fisk på èn time.

 • Trine Vardheim

  Liker alt som er hurtig, og hurtiggravet laks er jo bare helt perfekt. Hadde tenkt å servere denne 1. juledag, men lurer litt på om du tørker av salt/sukker-blandingen før du legger de på tallerkenen??

  • matmannen

   Hei!

   Så hyggelig at du vil prøve oppskriften.
   Nei, hvis du ikke har for mye salt og sukker på, så skal det fint trekke seg inn i fisken. Det er da ikke nødvendig å tørke av.
   Ha heller på for lite enn for mye.
   Ved for mye blir fisken steinhard og «speket».

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: