Svineentrecote med stua knutekål og Kiwi-chutney

Nylig ble jeg utfordret av min samboer til å lage en treretters middag utifra ti ingredienser pluss basisvarene vi hadde hjemme. Det hender vi gjør dette. Vi leker Master Chefs «Mystery Box». En av ingrediensene var knutekål. En for meg totalt ukjent grønnsak. Det var et hyggelig bekjentskap. Den smakte som en blanding av grønn hodekål og kålrabi, bare litt mildere og lettere i smaken. En annen ingrediens var en søtere slektning av Kiwien kalt Zespri. Av denne laget jeg en chutney som passet bra til koteletten.  Jeg serverte også en gresskarpurè til retten. Retten fungerer helt fint med vanlige nakkekoteletter, svinekoteletter eller lettsaltet flesk også.

Knutekål

Her er oppskriftene.

Stua knutekål.

2 knutekål.

1 gulrot

3. ss smør

3. ss hvetemel

4 dl. lettmelk

1 knivsodd muskatnøtt

1 tsk. hvit pepper

Salt

Skjær knutekålen og gulrota i passede store terninger. (Knutekålen 2 x 2 cm, gulrota 1 x 1 cm). Kok gulrot og knutekål møre i lettsaltet vann. (ca 15 minutter). Bruk lite van. Bare såvidt at det dekker. Helll grønnsakene i et dørslag og ta vare på kraften. Smelt smøret i en kjele, tilsett melet. Rør om og la det frese i ett minutt. Tilsett kokekraften fra grønnsakene (ca 1dl.) Tilsett halvparten av melken under omrøring. Tilsett til du har en tykk og god konsistens. Det skal ikke bli fløyelsgrøt! Ha deretter i de møre grønnsakene. Krydre med muskatnøtt, hvit pepper og salt etter smak.

—————————————————-

Gresskarpuré

1 gresskar (Finn en type du liker. Aner ikke navnet på typen jeg brukte. Gul. Ligna litt på «Barbapappa».

Vann

Smør

Kok gresskaret mørt. Kjør det til en puré med stavmikser. Smak til med smør, salt og pepper.

——————————————————

Stek kotelettene i en blanding av godt smør og olje ca 3,5 minutter på hver side til de når omtrent 64 grader. Ha gjerne tre, fire uskrelte hvitløksfedd i panna. La dem hvile i ca fire minutter.

——————————————————

Kiwi/Zespri chutney

4 Kiwi/Zespri

1/2 rød chili

1 ss sukker.

Ta ut innholdet av kiwien/Zesprien. Mos det med en gaffel på en tallerken. Tilsett finhakket chili og sukker. Ha dette i en kjele ov varm opp til kokepunktet, ta det deretter av platen og hell i en serveringsskål. Serveres til kotelettene.

IMG_2544

Reklame

Om matmannen

Jeg heter Anders M. Tangen, er foredragsholder, gestaltterapeut. Min store lidenskap ved siden av jobben er å lage mat, og nyte mat. Er opptatt av at matglede også er nøkkelen til et sunnere og bedre kosthold. Jeg er opprinnelig fra Hunndalen, utenfor Gjøvik, men har bodd i Oslo det meste av mitt liv. I stedet for hytte, båt, stort hus eller flotte biler prioriterer jeg bordets gleder, enten ved å kjøpe råvarer til hjemmet, eller det er å spise på ulike restauranter. Vis alle innlegg av matmannen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: