Kraft i fryseren er et must her i huset.
På en fridag, som i dag, lager jeg kraft. Så putter jeg den i fryseren, i små posjoner og henter fram ved behov.
Det kan være til sauser eller supper.
Å koke kraft kan gjøres veldig enkelt, eller høy-vitenskapelig.
Det finnes bøker på flere hundre sider om dette.
Jeg gjør det enkelt.
Kjøper et par kilo kraftbein, noen oksehaler og putter på 200 grader i ovnen i tjue minutter.
Deretter i en kjele med litt hvitvin og vann så det det dekker beina.
Jeg koker opp og skummer av.
Så tilsetter jeg en stor sellerirot, 2 gulrøtter, en løk, en kvist timian, ett laurbærblad, ca 20 pepperkorn og gjerne litt selleristang om jeg har. Kuttet i ikke for store bitre.
Bruk grønnsaker du har, men ligg unna kålen.
Den gir en smak som ødelegger litt når du en gang skal bruke kraften til saus og trenger å redusere den.
Jeg lar den putee på svak varme så lenge jeg gidder. Gjerne fem timer.
Jeg siler kraften, før jeg kjøler den ned, og tar av fettet som flyter på toppen.
Deretter fryses den ned.
Ikke mye jobb i det hele tatt og gull verdt.
Legg igjen en kommentar