Lokal kraftproduksjon

20140213-141310.jpg

Kraft i fryseren er et must her i huset.
På en fridag, som i dag, lager jeg kraft. Så putter jeg den i fryseren, i små posjoner og henter fram ved behov.
Det kan være til sauser eller supper.

Å koke kraft kan gjøres veldig enkelt, eller høy-vitenskapelig.
Det finnes bøker på flere hundre sider om dette.
Jeg gjør det enkelt.

Kjøper et par kilo kraftbein, noen oksehaler og putter på 200 grader i ovnen i tjue minutter.
Deretter i en kjele med litt hvitvin og vann så det det dekker beina.
Jeg koker opp og skummer av.
Så tilsetter jeg en stor sellerirot, 2 gulrøtter, en løk, en kvist timian, ett laurbærblad, ca 20 pepperkorn og gjerne litt selleristang om jeg har. Kuttet i ikke for store bitre.
Bruk grønnsaker du har, men ligg unna kålen.
Den gir en smak som ødelegger litt når du en gang skal bruke kraften til saus og trenger å redusere den.
Jeg lar den putee på svak varme så lenge jeg gidder. Gjerne fem timer.
Jeg siler kraften, før jeg kjøler den ned, og tar av fettet som flyter på toppen.

Deretter fryses den ned.
Ikke mye jobb i det hele tatt og gull verdt.

Reklame

Om matmannen

Jeg heter Anders M. Tangen, er foredragsholder, gestaltterapeut. Min store lidenskap ved siden av jobben er å lage mat, og nyte mat. Er opptatt av at matglede også er nøkkelen til et sunnere og bedre kosthold. Jeg er opprinnelig fra Hunndalen, utenfor Gjøvik, men har bodd i Oslo det meste av mitt liv. I stedet for hytte, båt, stort hus eller flotte biler prioriterer jeg bordets gleder, enten ved å kjøpe råvarer til hjemmet, eller det er å spise på ulike restauranter. Vis alle innlegg av matmannen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: