Litt ufrivillig har vi testet tre iskremmaskiner. Ligg unna to av dem.
Da jeg hadde lest Eyvind og Jan Hellstrøms bok «Iskremfabrikken» ble jeg iskremfrelst. Det har blitt laget øl-is, rosmarin-is, basilikumssorbèt i jordbærsuppe, ingefær-is, parmesan is til asparges for å nevne noe. Favoritter er nok likevel vanilje-is rett fra ismaskinen, laget på ekte vaniljestang selvsagt: Varm om 2,5 dl. H-melk og 1,5 dl. fløte sammen med èn vaniljstang hvor du har skrapet ut frøene. La det stå å trekke i tjue minutter. Rør sammen tre eggeplommer og 100 gram sukker til eggedosis. Hell fløte/melk/vanilje-blandingen over eggedosisen under omrøring. Varm opp blandingen til så nær 80 grader som mulig. Kjøl ned blandingen i kjøleskap. Kjør den deretter i iskremmaskinen til den er silkemyk og fin! Fantastisk god til sjokolade fondant for eksempel. Fondant lager jeg alltid etter denne oppskriften.
Men, litt litt ufrivillig har vi her i huset prøvd tre iskremmaskiner. To av dem er ubrukelige, mens den tredje har oppfylt våre forventninger helt og fullt.
Den første vi gikk til anskaffelse av var en Nemox Trency iskremmaskin som har maks 1,5 liters kapasitet.
Denne ga umiddelbart et godt resultat. Etter et døgn i fryseren var iskrembollen klar til bruk, og fløyelsmyk, perfekt frosset iskrem var klar etter rundt 3 minutter.
Men så skjedde noe som var litt leit. Festene på «lokket» som holder motoren på plass i bollen løsnet, og vi gikk til butikken for å kjøpe oss ny iskremmaskin.
Vårt første møte med is-verdenen hadde overbevist oss om at vi ikke kunne være et hjem uten mulighet for å lage hjemmelaget is.
Denne gangen valgte vi en variant fra OBH-Nordica. En mye mindre utgave som kom med to skåler. Uansett hvor kaldt i hadde det i fryseren, og uansett hvor lenge den lå så fikk i ikke annnet enn en slags «slush»-iskrem. Aldri fikk vi den silkemyke, gode varianten vi var vant til fra Nemox.
Nok en gang gikk turen til butikken, og denne gangen fikk vi anbefalt ismaskinen fra Invite.
Denne skulle vise seg å ha akkurat de samme problemene som OBH Nordica sin. Den kjølte rett og slett ikke iskremen godt nok. Så nok en gang til butikken, denne gangen uten tvil, eller i nærheten av å være mottakelige for anbefalinger: Vi kjøpte Nemox Trendy igjen og er fortsatt storfornøyd!
Det beste er antakelig benkeutgaver av iskremmaskinger, som har egen kjøler i seg og som er klar til bruk når som helst. Disse koster noen tusenlapper og tar mye plass. Ikke hadde vi mange nok tusenlapper, og ikke stor nok plsss.
Men Nemox Trendy gir oss perfekt gelatto gang etter gang. Her er en oppskrift på min egenkomponerte is, som har blitt favoritten her i huset: https://matmannen.wordpress.com/2011/10/30/grand-marnier-is-min-beste-sa-langt/
Legg igjen en kommentar