«Lapskaus» – lettvint, sunt og deilig

20131014-154753.jpg

Hjemme hos mor hadde vi ofte lapskaus. Brun sådan. Selvsagt laget helt fra bunnen av.
Siden har lapskaus vært en av mine favorittretter. Jeg har det travelt for tida, og da er lapskaus genialt. Det tar litt tid å kutte grønnsaker og kjøtt, men stort sett gjør det seg selv, og er perfekt å fryse i posjonspakker. Slik gjør jeg det

Ingredienser:
1,2 kilo oksekjøtt. (Flatbiff, rundbiff, eller høyrygg som jeg foretrekker. Høyrygg har en del fett som gir god smak)
2 store løk
800 gram melne poteter

2-3 store gulrøtter
1 stor sellerirot

1 kålrot

1 purreløk

Oksekraft (evt. kjøpt buljong)
8 hvitløkfedd
Frisk timian
Pepper
Salt
Cayennepepper

Jeg bruker ikke jevnjng. Potetene gir stivelse nok.
Skjær kjøttet i treninger, 2×2 cm og brun dette i meierismør i jerngryte (om du har) sammen med grovhakket løk.
Hell over oksekraft eller utlandet buljong til kjøtt/løk dekkes
Skrell potetene, kutt dem i terninger og ha i gryta.
La koke til potetene er møre.
Ha i de øverste, grønne purrebladene.
Kutt deretter de andre grønnsakene og tilsett etterhvert.
Den hviteste, nederste delen av purren har du i helt til slutt.
Lapskausen bør koke under lokk på svakest mulig varme. Da bevares vitaminer best.
Kok til alt er så mørt du vil ha det.

Fisk de lange purrebladene ut av gryta.

Smak til med salt/pepper og krydder.

Server med flattbrød og meierismør.

Av dette vil du kunne ha 10 passe porsjoner, som vil ha en pris på rundt 16 kr.

Lykke til!

Reklame

Om matmannen

Jeg heter Anders M. Tangen, er foredragsholder, gestaltterapeut. Min store lidenskap ved siden av jobben er å lage mat, og nyte mat. Er opptatt av at matglede også er nøkkelen til et sunnere og bedre kosthold. Jeg er opprinnelig fra Hunndalen, utenfor Gjøvik, men har bodd i Oslo det meste av mitt liv. I stedet for hytte, båt, stort hus eller flotte biler prioriterer jeg bordets gleder, enten ved å kjøpe råvarer til hjemmet, eller det er å spise på ulike restauranter. Vis alle innlegg av matmannen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: