Blåskjell og sprø poteter «Hos Naboen» i Kristiansand (Karakter 5/10)

Kristiansand er en slank by som ligger og slanger seg på stranda med tærne i tang og sand.  Det burde derfor ligge til rette for mye og god sjømat. Det er nesten så råvarene selv kan krype opp i grytene rett fra havvannet.  Jeg hadde derfor store forventninger da jeg i går gikk inn på ”Hos Naboen” for å få min lille smak av sjøen til lunsj. Jeg har vært på ”Hos Naboen” før. Han jeg tror er innehaveren, rusler alltid rolig rundt og kunne helt klart vært med i Barte-VM i Trondheim. Imponerende bartefryd, og ofte ei pipe i munnvika. Ikke inne selvsagt, men utenfor kaféen.

”Hos Naboen” er innredet som en hyggelig kafè med maritimt preg. Litt i den stilen som har vært så populær i det siste med shabby chic. En hyggelig, blid sørlandsjente er på plass med meny nesten før jeg får satt meg. Jeg blar raskt gjennom, men hadde bestemt meg på forhånd. Jeg var i Kristiansand, og elsker reker. Utenfor hang det en stor plakat om at dagens lunsj var rekesmørbrød til 99 kroner. Hvis rekene er gode, så er dette en helt grei pris. Klok av skade fra andre steder i havkanten spør jeg om rekene er ferske, og pillet i kafèen, eller om det er reker i lake. Servitøren blir litt usikker, og går på kjøkkenet for å sjekke. Og kan bekrefte at: Jo, dessverre er rekene fra en boks med lake.”Hos Naboen” er ikke alene om denne dødssynden. Har opplevd det samme på restauranter i Tønsberg også. Men reker fra lake har ingenting på et rekesmørbød å gjøre. I hvert fall ikke i havkanten. Det er som å servere corned beef når du bestiller biff. Jeg er i godt humør og sier at jeg tar en porsjon blåskjell i stedet. Moulles Frites er en klassisk rett som er  overalt i både Brüssel og Paris, og den dukker oftere og oftere opp på norske restaurant bord også. ”Hos Naboen” er ikke noe unntak. Moulles Frites er blåskjell med pommes frites ved siden av. Jeg bestiller en slik porsjon, og tar et glass Sancere til.

Maten kommer mistenkelig fort. Og hva kommer? Lake-rekene på smørbrød. Ingen krise, jeg bare sier at jeg jo skulle ha blåskjellene og smiler. Det gjør servitøren også, og det er ikke mange minuttene før blåskjellene er på bordet.

Blåskjell og sprø poteter Det er en passe porsjon. Dampen fra blåskjell-tallerkenen lukter av ingefær, koriander og en tanke hvitløk. Samtidig lukter de friskt hav. Jeg kan sitte og bare sniffe denne kraften som bringer med både til Thailand og ut i den sørlandske skjærgården. Potetstavene er  utrolig sprø. Nesten litt for sprø, etter min smak. Men med så sprø poteter blir denne retten en lek med konsistens og smak. De bløte blåskjellene og den myke kraften, får et krispende og bitende følge i de sprø potene og en god ayoli.

Det ble en veldig god lunsj. Jeg har spist her før også, og hatt gode matopplevelser. Det er en enkel, god kafè hvor det er hyggelig å sitte, med god mat og rene hyggelige toaletter. Anbefaler gjerne dette stedet til andre, men spør alltid om rekene er ferske eller fra lake.

Hos Naboen, Markens gate 19a, 4611 Kristiansand.  Karakter 5/10.  Basert på en lunsj-rett september 2011

Karakteren er utelukkende basert på min oppfatning av kvaliteten på maten, servicen og omgivelsene. Det er ikke tatt hensyn til pris

Reklame

Om matmannen

Jeg heter Anders M. Tangen, er foredragsholder, gestaltterapeut. Min store lidenskap ved siden av jobben er å lage mat, og nyte mat. Er opptatt av at matglede også er nøkkelen til et sunnere og bedre kosthold. Jeg er opprinnelig fra Hunndalen, utenfor Gjøvik, men har bodd i Oslo det meste av mitt liv. I stedet for hytte, båt, stort hus eller flotte biler prioriterer jeg bordets gleder, enten ved å kjøpe råvarer til hjemmet, eller det er å spise på ulike restauranter. Vis alle innlegg av matmannen

2 responses to “Blåskjell og sprø poteter «Hos Naboen» i Kristiansand (Karakter 5/10)

 • frkfrydeful

  Enig i det du skriver her. Herr Bartefryd er dog ingen innehaver her, selv om det lett ser slik ut … Skammelig at det serveres reker i lake i denne byen – det er bare flaut!

  • matmannen

   Bartefryd eller ikke. Hyggelig er det der uansett 🙂 Ellers synes jeg det er synd at Luihn er såpass ujevne som de er. Savner det gamle konseptet i Bakgården-restaurant. Det har blitt for plastikk-meny, standardisert. Før var det gourmet-tendenser. Husker en fantastisk opplevelse der i 1999. Nå frister den ikke.
   Men gleder meg til å teste Måltid. Den restauranten med lokale råvarer fra Agder 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: